Смак ностальгії

Коли ти далеко від домівки, нагадати про неї може будь-що. Аромат вологої від дощу землі чи пахощі домашнього м’ятного чаю, сапфірове синє небо, оперезане напівпрозорими хмарками, чи янтарно-жовтий горизонт, що палає останніми барвами заходу сонця, синьо-жовтий прапор у вікні багатоповерхівки чи золота кульбабка, яка першою проросла з утомленого тривалою зимою ґрунту.

Неначе з океану забуття, час від часу виринає те, чим жили ще не так давно. Чуємо звук, а наш мозок відтворює картинку, колись із ним пов’язану. Така ж реакція виникає, коли бачимо щось давно знайоме чи ловимо ніздрями звичні пахощі. Це відчуття може миттєво викликати хвилю ностальгії. Запах найчастіше будить смаки, а разом вони щемно грають на струнах пам’яті, легко повертаючи нас у минуле…

Багатонаціональна Канада об’єднала, здавалося б, непоєднувані культури з усіх усюд планети. Тому тут таке кулінарне розмаїття. Та все ж іммігранти мають свої «родові набори» продуктів, за якими невпинно сумують їхні смакові рецептори.

Українці – не виняток: наші родаки теж гостро відчувають потребу в продуктах, які не так просто знайти в Канаді.

Найперший серед них, як не дивно, наш український хліб. Ми звикли до запашного батона, який має хрумку золотаву скоринку й особливість швидко псуватися. Проте у Канаді знайти його вкрай важко, а подекуди – просто неможливо. Всі хлібобулочні вироби тут розраховані на «доготування» у тостерницях, мають незвичний запах і можуть місяцями зберігатися без натяку на плісняву. Звичайно, у пекарнях можна знайти непогані багети й паляниці, але вони навіть на дещицю не нагадують наш батон.

Така ж ситуація із чорним і сірим хлібом, який у нас називають «Українським». Тут це «кулінарний релікт». Тому згадка про наш хліб та ще й із оселедцем може викликати ностальгійну сльозу. Хтось запитає: «Невже в Канаді немає оселедця?» Є, проте перше знайомство з тутешнім його кулінарним видом у багатьом українців викликає подив і розчарування. Справа в тому, що оселедець тут продається вже замаринованим, у банках різного розміру, і місцевий букет приправ та оцту, як на мене, аж ніяк не покращує смак готового продукту. Канадцям подобається, а нашим, які знають цю страву іншою, важко сприймати різкий кисло-солодкий оцтовий смак такого оселедця. Інколи його можна знайти і цілим, проте засоленим у такій ропі, що після вживання ще кілька днів питимете воду  літрами. У супермаркетах великих канадських міст ця риба буває сирою, себто замороженою. А справді смачний засолений оселедець тут можна знайти… в українських магазинах.

Через те що оцет і спеції Канади дещо відрізняються від наших, «страждає» і тутешня консервація, зокрема огірки й помідори. Приготувати їх самостійно також непросто – доводиться шукати «правильні» складники. Тому легше цим смакувати… саме так, з українських магазинів!

І як не згадати про сало: без нього більшість наших страв втрачає свій шарм. Із цим продуктом у Канаді просто «пробі!»: супермаркети ним узагалі не торгують. Так, є свиняча вирізка, жирненька свинина, але не класичне сало. Придбати його можна  в українських і польських магазинах, але не свіжим, а  просоленим. І лише китайські торговці, як не дивно, продають цей делікатес свіжим.

Наостанок про кисломолочні продукти. Молоко, йогурти, вершки, сметана і масло в Канаді справді смачні. Проте у цьому списку, на жаль, немає кефіру, ряжанки й кисломолочного сиру. Рятують ситуацію знову ж таки українські магазинчики, але вони є далеко не в усіх містах. Кефір можна знайти у великих супермаркетах, але зазвичай з домішками, на кшталт ванілі чи кокосу. А м’який сир або надто сухий, або ж, навпаки, тоне у рідині, схожій на сметану. Проте місцеві господині навчилися «трансформувати» у наш славний український продукт канадський неароматизований йогурт. А от ряжанки тут, як це не сумно, взагалі немає.

Відмінність харчових звичок та вподобань може спричиняти певні проблеми для іммігрантів, адже організм не так швидко звикає до відсутності деяких продуктів. Проте, як свідчить канадська практика, українці і з цією прикрістю справляються – «добувають» наші традиційні страви з місцевої сировини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company