Солод, хміль, вода та дріжджі – складники класичного пива. Порівняно віднеавна до цього рецепту пивовари почали додавати різні наповнювачі: овочі та фрукти, лактозу, мед, трави, квіти. Ці експерименти започаткували виробництво крафтового пива. Такий напій виготовляють на невеликих приватних броварнях. Нині вони ростуть мов на пивних дріжджах. У світі та й в Україні. Працює крафтова броварня і на Донеччині, у Бахмуті.
Війна війною, а пиво все одно повинно бути смачним. І ціна прийнятною. Серед величезної пивної «батареї» на полицях магазину око вихоплює сім пляшок з незвичними бугельними корками. Яскраві етикетки на них різняться тільки надписом. Ці сім сортів – майже весь асортимент бахмутської міні-броварні.
– До 1996 року тут був завод «Донарт», від нього «успадкували» не тільки приміщення, а й обладнання, чесно кажучи, нікудишнє, – пригадує власник пивоварні Ігор Годз. – Але треба було з чогось починати. А пивоваріння тоді було моїм хобі. Удвох з технологом створили одразу кілька власних сортів пива: світле «Мідна бочка», темне «Оксамитове» і нефільтроване світле «Кельшин». Але я на цьому не зупинився.
Ігор Петрович запрошує оглянути виробництво. Вдягаємо халати, шапочки, натягуємо на взуття одноразові бахіли.
– Провели ремонт, у нас новий технолог, ось придбали імпортне обладнання, – не приховує задоволення Годзь.
Насичений пах хмелю аж крутить у носі. Проте довкола – чистота, обладнання сяє мідними та сталевими боками.
– На ньому вдалося створити найпопулярніші сорти пива, – з гордістю каже пані Тетяна, пивовар-технолог підприємства. – Стараємося, щоб наше пиво смакувало.
Куштую солодове сусло: солодкувате на смак пророщене насіння злаків. Воно запускає процес ферментації майбутнього напою, для якого використовують тільки високоякісні складники.
– Наше пиво має успіх. додає Ігор Годзь – Саме тому, попри складні часи, не зупинив виробництва, залишився у Бахмуті, робив і роблю те, що люблю: варю для людей пиво.
Годзеве пиво вже відзначене призами на міжнародних змаганнях та фестивалях. Але господар броварні не спочиває на лаврах, постійно дбає про розвиток виробництва. Ще місяць тому тут розробляли рецепт нового пива «ArtWeise», а нині воно вже на полицях магазинів.
Донедавна Бахмут звався Артемівськом, і славився місцевим шампанським, яке тут виготовляють за класичною технологією. Лише два роки тому місту повернули його історичну назву. Донбас чекає миру і щасливого життя. Шампанське й нині достигає у місцевих алебастрових штольнях. Можливо, невдовзі місто стане столицею ще й донецького крафтового броварства. Принаймні, людей, котрі прагнуть і роблять все для цього, ми вже у старовинному українському Бахмуті зустріли.
Світлини з офіційного сайту броварні
Залишити відповідь