Смак дипломатії

Коли готуєте вдома борщ, часто думаєте про дипломатію? Якщо ні, тоді точно ще не читали книжку авторства колишнього міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби  «Дипломатична кухня воєнного часу».

Її презентували у книгарні «Сенс» на Хрещатику. Журналістка Тетяна Трощинська та сам автор відверто розмовляли при слухачах в залі. До того ж ця розмова  транслювалася в ефір «Радіо «Свобода».

У «Дипломатичній кухні воєнного часу» – 25 рецептів і стільки ж пов’язаних з ними дипломатичних епізодів. Їжа та дипломатія завжди були взаємопов’язані, зазначив пан Дмитро, бо національна кухня формує образ нації закордоном.

Кухонною термінологією Дмитро Кулеба пояснює серйозні речі. Порівнює устрій держави з борщем: як держава повинна мати фундамент, стратегію, так і для страви потрібно закупити продукти, приготувати все за рецептом, дати настоятися, і тільки на третій день вийде найсмачніший борщ. «Їжа – це культурний мігрант», – зауважує пан Кулеба.

Перебуваючи закордоном, він помітив цікаву закономірність: якщо спитати українців про нашу страву номер один, то вони найчастіше назвуть борщ, зате іноземці вважають головною українською стравою chicken Kyiv (котлету по-київськи). Так, їжа стає частиною зовнішньої політики. Тому держава повинна просувати у світі нашу національну кухню як елемент нашої ідентичності. Головне, щоб мала здатність це зробити.

Як дипломат Дмитро Кулеба ніколи не любив ходити на протокольні вечері, але коли приймав гостей у себе, ставився до цього по-особливому. Працюючи у Раді Європи, страви на такі раути часто готував сам. «Все, – пояснює, –  як між людьми в житті, так і між країнами». Він старався здивувати дипломатів, бо від їхнього ставлення, каже, залежали і дипломатичні відносини. «Ми всі їмо і п’ємо – це об’єдує», – наголошує дипломат.

Говорили не лише про страви, а й про алкоголь. Пан Дмитро поділився житейською мудрістю від його баби Прісі: вона, сідаючи за обід, завжди випивала чарку горілки, просто за відчуттям, не знаючи про її властивості. Вже перегодом пан Кулеба дізнався, що горілка як аперитив добре розпалює апетит. Алкоголь теж є частиною нашого культурного коду, як і відчуття міри. «Пити можна, але в правильний момент і з правильними людьми», – ділиться досвідом Дмитро Кулеба.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company