Про шкоду фастфуду йдеться у сотні досліджень та фільмів, але популярність корпорацій швидкого харчування і далі росте. Згідно зі статистикою, мережі «McDonald`s» щодня обслуговують близько 70 мільйонів клієнтів, «KFC» – 12 мільйонів. Корпорації змагаються в кращих рекламних кампаніях, пропонують вигідні акції, створюють неочікувані колаборації – все задля того, аби заманити чергового клієнта.
Як же протистояти цій шкідливій спокусі?
Насамперед, варто розібратися з причиною виникнення бажання. Окрім стресу або браку часу є глибше пояснення. Буквально глибше, бо сягає корінням епохи наших пращурів. Про це, зокрема, пише Джеймс Клір у книжці «Атомні звички»: «Після сотень тисяч років існування у дикій природі, витрачених на мисливство та збиральництво, людський мозок еволюціонував, віддаючи чільне місце споживанню їжі із великим вмістом солі, цукру і жирів. Зазвичай така їжа висококалорійна, а в часи, коли наші пращури блукали саванною, траплялася вона їм нечасто. Якщо не маєте уявлення, що саме і коли доведеться їсти наступного разу, то намагаєтеся їсти якнайбільше – і це чудова стратегія виживання. Зараз надання надзвичайної уваги солі, цукру і жирам більше не приносить нашому здоров’ю користі, однак жадоба до них не зникає, оскільки мозкові центри винагороди залишаються незмінними упродовж приблизно 50 тисяч років».
Схоже, сучасна харчова промисловість експлуатує людські інстинкти часів доби палеоліту?
Але вихід є! Наводимо запропоновані науковцями та дієтологами 4 дієві поради, які допоможуть відмовитися від «швидкої їжі» або ж обмежити її споживання.
Поцікавтеся наслідками
Відмовлятися від «швидкої їжі» слід усвідомлено, розуміючи, що вона руйнує організм. Зазвичай люди думають: «До ожиріння мені далеко, стан шкіри не погіршується, а отже на мене фастфуд не впливає». Проте насправді зміни відбуваються всередині організму. Погіршення пам’яті та когнітивних функцій, проблеми з травленням, захворювання нирок, діабет, збільшення ризику серцево-судинних захворювань, слабкість кісток… Цим трагічний перелік не вичерпується. Така їжа може стати причиною анорексії, астми, екземи й алергічних реакцій.
«Наслідки для здоров’я радше залежатимуть від того, що ви замовляєте. Гамбургер звичайного розміру без картоплі фрі та газованої води є відносно збалансованою їжею. Якщо поєднаєте його зі здоровим сніданком і вечерею з високим вмістом клітковини та білків, ймовірно, зможете тримати під контролем споживання калорій, жирів і цукру», – радить дієтолог Анна Райздорф.
Кажете, якщо все так жахливо, чому ж тоді ці корпорації «швидкої їжі» не закрили? І не закриють, бо вони економічно вигідні країнам.
Плануйте заздалегідь
Планування харчування вельми допомагає бороти бажання споживати фастфуд. Сформуйте базовий набір продуктів та складіть меню на тиждень. Включайте до нього ті здорові страви, які подобаються і які справді зможете приготувати.
Готуйте їжу заздалегідь і зберігайте її у зручних контейнерах. Це допоможе уникнути ситуацій, коли закортить щось терміново з’їсти і за відсутності альтернативи мимоволі оберете фастфуд. Якщо не знаєте, що приготувати, зверніться до кулінарних посібників, наприклад «Супер’їжа на щодень» всесвітньо відомого шеф-кухаря Джеймі Олівера.
Вода , вода, вода
Відчуття голоду і спраги легко переплутати: в організмі людини за них відповідає одна частина мозку.
«Ми не розрізняємо ці відчуття і вважаємо, що обидва «індикатори» свідчать про бажання їсти, – пише у книжці «Ваше тіло просить води» відомий іранський лікар Фірейдон Батмангхелідж. – Ми їмо навіть тоді, коли організм наполегливо вимагає води. Ті, хто перед прийманням їжі п’є воду, розділяють ці відчуття. Вони не переїдають, щоб утамувати потребу у воді».
Тому, коли відчуваєте голод, спробуйте спочатку випити склянку води і зачекайте кілька хвилин. Тоді зрозумієте, що турбувало насправді. Так варто робити й тоді, коли не відчуваєте насичення після стандартної порції їжі.
Змініть звички
В багатьох людей шкідливі звички, зокрема й бажання «швидкої їжі», пов’язані з іншими процесами. Наприклад, щодня їдете додому однією дорогою і звикли заїжджати в «McDonald`s». А чому б не змінити звичний маршрут?
Інший варіант: «прив’яжіть» до старої звички нову. Цей підхід розроблений американським науковцем Бі Джеєм Фоггом і має таку формулу: «Після (теперішня звичка) я робитиму (нова звичка)». Наведу особистий приклад. Щоразу перед сном звикла гортати соцмережі. Одразу після того, як вимикала загальне світло і лягала в ліжко. Тепер до цього процесу «прив’язала» нову звичку – читання. І як тільки «припече» взяти до рук телефон, згадую про книжку. Звісно, для цього потрібна дисципліна, навіть сила волі.
Наберіться терпіння. Будь-яка дія краща за бездіяльність. Не відкладайте відмову від шкідливої їжі на перший день наступного тижня, місяця чи року. Раніше почнете – швидше досягнете успіху.
Залишити відповідь