Творимо гастрореволюцію. Світову

Рік тому найвідоміші та найшанованіші українські шеф-кухарі, відгукнувшись на заклик держави, проголосили спільний Маніфест про відродження української кухні, її популяризацію у світі та пошук нових формул давніх страв. Після початку повномасштабного вторгнення питання української етнічної кухні лише загострилося, адже її часто плутали з російською.

– Не треба намагатися копіювати скандинавів чи іспанців, Україна багата на особливі продукти, – заявив під час перебування в нашій країні засновник всесвітньовідомої премії «The Best Chef» Крістіан Ґадау. І звернувся до українських колег: – Щоб гучно заявити світові про себе, треба закохати світ саме в локальний продукт, щоб люди їхали до вас його скуштувати.

Під Маніфестом української кухні – близько 30 підписів українських шеф-кухарів. Тих, хто хоче бачити Україну на гастрономічній мапі світу, хто прагне шанувати національні кулінарні традиції та дарувати їм нове життя. Наша автентична кухня досі мало досліджена, але має величезний потенціал бути серед найкращих у світі.

За рік найвідоміші кухарі України зробили дуже багато для популяризації української кухні в країнах Європи та Америки. Наприклад, шеф-кухар Юрій Ковриженко, який переїхав до Великої Британії після 24 лютого, не тільки допомагав переселенцям, а й відкрив в Лондоні ресторан з символічною назвою «Mriya».

«Хочу познайомити з українською кухнею весь світ». Таку планку поставив перед собою Юрій. І побував з майстеркласами в Туреччині, Бельгії, Німеччині, Кореї. З його легкої руки вже відкрито десятки закладів.

Підприємець Петро Онисько та шеф-кухар Даніель Філіпчук багато років проживають в США, а власний заклад української кухні відкрили у червні 2022 року. Заклад розташовано на фуд-корті, проте власники орієнтуються на ресторанний смак та подачу. Гостей частують варениками, пиріжками, голубцями, дерунами і, звичайно ж, борщиком. Ресторан популярний не тільки серед американців, а й українців. Нашим землякам, до речі, дають можливість попрацювати. Нині чотири дівчини – переселенки з України – мають у цьому закладі роботу.

Перший український ресторан в ОАЕ 25 листопада минулого року відкрила відома київська компанія «Moderza». Його оформили в сучасному українському стилі, адже кухарі створюють авторську українську кухню, поважаючи традиційні рецепти. Наприклад, український борщ готують на буряковому квасі та з обпаленими на вогні ребрами.

Ресторан української кухні «Stock Pot» у Ризі теж відкрили українки, котрі евакуювалися до Латвії після початку повномасштабного вторгнення росії. Вареники, сирники, борщ – найпопулярніші страви в меню закладу. Ресторан поступово набуває популярності, його відвідують українці, мешканці Риги, завсідниками є навіть співробітники міністерства оборони Латвії.

Шеф-кухар Анна Волошина виїхала до США три роки тому. Нині успішно навчає американців, як готувати українські страви, ділиться рецептами і на майстеркласах, і у своєму Instagram-блозі.

За рік війни, яку москва розв’язали проти України, цивілізований світ нарешті починав розуміти різницю між нами та росією: українці мають свою предковічну багату культуру, яку століттями намагалися знищити загарбники. Нині, у тяжкі часи, це надбання, відроджуючись, об’єднує, згуртовує нас.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Powered by WordPress | Designed by: seo service | Thanks to seo company, web designers and internet marketing company